Hvad er Nordkystens Fremtid?
Nordkystens Fremtid er et fælleskommunalt projekt om kystbeskyttelse for kommunerne Halsnæs, Gribskov og Helsingør. Nordkystens Fremtid har til formål at etablere en langtidssikret kystbeskyttelsesplan for Sjællands nordkyst for at beskytte helårsbebyggelse, sommerhusområder, veje og forsyningsledninger mm., strande, naturarealer, samt fredede fortidsminder og andre kulturværdier.
Analyser af Nordkysten viser, at den bedste beskyttelse mod kronisk og akut erosion er en kombination af metoden strandfodring og skråningsbeskyttelse opbygget af sten. Strandfodring foregår ved, at strandene tilføres naturligt materiale i form af sand og ral fra godkendte områder for på den måde at mindske havets pres på kystskrænterne. Der er planlagt strandfodring på knap 36 km af den i alt 57 km lange kystlinje. Projektets første del omfatter en stor initialfodring, efterfulgt af mindre vedligeholdelsesfodringer hvert 5. år for at opretholde kystbeskyttelsen.
Nordkystens Fremtid omfatter alene strandfodring, mens vedligeholdelse og opgradering af skråningsbeskyttelse fortsat er kystlag og grundejeres ansvar.
Få svar på ofte stillede spørgsmål her
Kort over strandfodringsstrækninger. Grøn linje: Strækninger, hvor der planlægges strandfodring. Blå linje: Strækninger, hvor der ikke planlægges strandfodring. Grøn stiplet linje: Natura 2000-områder.
INTERAKTIVT KORT: NORDKYSTEN OM OP TIL 50 ÅR MED OG UDEN BESKYTTELSE
Status på projektet
Nordkystens Fremtid har i januar 2025 indsendt ansøgning om tilladelse til kystbeskyttelsesprojektet til kystmyndighederne i Halsnæs, Gribskov og Helsingør Kommuner. Myndighederne forventer, at behandlingen af ansøgningen vil tage omkring et år, hvorefter den politiske behandling kan påbegynde i de tre kommuner. De tre kommuners behandling af ansøgningen indebærer bl.a. at projektet sendes i høring hos relevante parter. Der henvises til kommunerne for oplysninger om myndighedsbehandling og høringsproces. Se mere hos Halsnæs Kommune, Gribskov Kommune og Helsingør Kommune.
Sideløbende bliver en ansøgning om tilladelse til anlæg af kompenserende stenrev i Natura 2000-område nr. 195 Gilleleje Flak og Tragten behandlet hos Kystdirektoratet.
Tidsplan for Nordkystens Fremtid
Organisering
Nordkystens Fremtids projektsekretariat består af repræsentanter fra Halsnæs, Gribskov og Helsingør Kommuner.
Kommunerne som bygherre og myndighed
Nordkystens Fremtids projektsekretariat og styregrupper er bygherre for projektet og ansvarlige for planlægning og gennemførelse af anlægsprojektet. Samtidig har kommunerne en rolle som myndighed med ansvar for sagsbehandling, myndighedsgodkendelser og den kommunale høringsproces i forbindelse med ansøgningen om tilladelse til kystbeskyttelse med tilhørende miljøkonsekvensvurderinger og ansøgning om fravigelse fra Natura 2000.
Organisering af bygherrerollen blev behandlet parallelt i byrådene i Gribskov, Halsnæs og Helsingør Kommuner i henholdsvis 2021 og 2024, hvor det blev vedtaget at:
- initialfodringen gennemføres af de tre kommuner (Nordkystens Fremtid).
- vedligeholdelsen af anlægget varetages herefter af ét samlet strandfodringslag, som får ansvar for gennemførelse af vedligeholdelsesfodringerne.
Organisationsdiagram for Nordkystens Fremtid
Økonomi
Fordeling af udgifter
Ved projekter, der er igangsat efter kystbeskyttelsesloven kap 1 a, kan kommunalbestyrelsen pålægge ejere af fast ejendom, som opnår en beskyttelse eller anden fordel ved foranstaltningen, en bidragspligt.
Byrådene i Halsnæs, Gribskov og Helsingør Kommuner har besluttet følgende bidragsfordeling:
Initialfodring
Halsnæs Kommune: Grundejere i første række til kysten finansierer 100 % af udgifterne til initialfodringen.
Gribskov Kommune: Kommunen finansierer 75 % af initialfodringen, mens grundejerne i første række til kysten, betaler de resterende 25 % af udgifterne.
Helsingør Kommune: Kommunen finansierer 100 % af udgifterne til initialfodringen.
Vedligeholdelsesfodring
I alle tre kommuner er det besluttet, at udgifterne til vedligeholdelsesfodringerne afholdes af de grundejere i første række til kysten, der er blevet pålagt bidragspligt.
Ekstern finansiel støtte
Nordkystens Fremtid har 2020-2024 årligt søgt finansiel støtte til projektet fra statens pulje til kystbeskyttelsesprojekter. Halsnæs, Gribskov og Helsingør Kommuner har i alt modtaget 86,7 mio. kr. til det fælles kystbeskyttelsesprojekt på Nordkysten.
I 2025 søger Nordkystens Fremtid midler fra EU LIFE-programmet.
Hensyn til naturen
Miljøkonsekvensvurdering
Nordkystens Fremtid er omfattet af miljøvurderingslovens regler og projektet har derfor undergået en omfattende vurdering af projektets påvirkning på miljøet både på land og til vands.
Miljøkonsekvensrapporten er på over 400 sider med dertilhørende bilag og omfatter undersøgelser af projektets eventuelle påvirkninger på bl.a. marint dyre- og planteliv, natur på land, fiskeri og Natura 2000.
Natura 2000
De indledende miljøundersøgelser- og vurderinger viste, at strandfodringsprojektet vil have en påvirkning på det EU-beskyttede Natura 2000-område nr. 195 Gilleleje Flak og Tragten. Udpegningsgrundlaget for Natura 2000-området udgøres af stenrev og sandbanker. Det tekniske projekt beskrev på det tidspunkt en kystbeskyttelsesløsning, hvor strandfodring foregik som ren sandfodring. Miljøkonsekvensvurderingen viste, at dette kunne øge risikoen for tilsanding af stenrevene i Natura 2000-område nr. 195, Gilleleje Flak og Tragten. Selvom sandbankerne ville blive styrket af strandfodringsprojektet, vurderedes risikoen for (delvis) tildækning af visse sten- og grusbanker som en væsentlig påvirkning af Natura 2000-området. Nordkystens Fremtid undersøgte derfor andre løsninger, der i mindre grad ville påvirke Natura 2000-området. Undersøgelserne pegede på strandfodring med en kombination af sand og ral for at opnå en naturbaseret, helhedsorienteret og langsigtet løsning. Løsningen sikrer både beskyttelse mod en 50-årshændelse i de næste 50 år og mindsker samtidig påvirkningen af Natura 2000-området i forhold til en løsning med ren sandfodring. Selvom den øgede brug af ral reducerer påvirkningen, vil Natura 2000-området dog stadig blive berørt, hvilket kræver en fravigelse fra habitatdirektivet.
Nordkystens Fremtid har i samarbejde med de tre involverede kommuners kystmyndigheder været i dialog med Miljøministeriet, Miljøstyrelsen og Kystdirektoratet for at fastlægge, hvordan projektet kan kompensere for påvirkningen af de beskyttede, maritime naturtyper (stenrev og sandbanker) i Natura 2000-området.
I foråret 2023 blev det afgjort, at Nordkystens Fremtid skal kompensere for påvirkningen i Natura 2000-området ved at etablere 46 hektar nye stenrev som erstatningsnatur inden for Natura 2000-området.
Historik
I december 2013 raserede stormen Bodil over Danmark og forårsagede skader i hele landet, herunder på den sjællandske nordkyst. Stormen tydeliggjorde behovet for en helhedsorienteret og langvarig kystbeskyttelse af Nordkysten. Derfor besluttede politikerne i kommunerne Halsnæs, Gribskov og Helsingør i 2014 at gå sammen om et fælles kystbeskyttelsesprojekt kaldet Nordkystens Fremtid. Det fælleskommunale kystbeskyttelsesprojekt er det første af sin slags i Danmark med hjemmel i kystbeskyttelsesloven § 1 a.
Siden 2014 har projektet bl.a. foretaget forundersøgelser, udarbejdet skitseprojekt, kystteknisk projekt, miljøkonsekvensvurdering og råstofefterforskning. I den forbindelse har Nordkystens Fremtid været i dialog med en bred gruppe af interessenter samt kommunale og statslige myndigheder for endeligt at kunne indsende en ansøgning om tilladelse til kystbeskyttelse i januar 2025.